Impact


Het Domino-effect: Een Kleine Verandering, Een Grote Impact

Ik kwam onlangs een filmpje tegen op YouTube over het domino-effect, en het herinnerde me eraan dat elke verandering, hoe klein ook, een groot verschil kan maken. Onlangs werd er tijdens een Zoom-meeting besproken welke impact het hebben van een neurodivers kind (in deze meeting ging het om een autistische jongere) heeft op het gezin en jezelf als ouder. Hoe ga je met uitspattingen om? Hoe zorg je voor jezelf wanneer je doodmoe bent en je kind het uiterste van je vraagt?

Als ouder van een neurodivers kind of jongere sta je vaak voor enorme uitdagingen. Het is gemakkelijk om in een negatieve spiraal terecht te komen, waarbij je energie steeds verder wegvloeit. Ondanks je goede voornemens om rustig te blijven, merk je keer op keer dat het niet lukt. De teleurstelling in jezelf groeit, en die kan omslaan in verdriet, schuldgevoelens, of zelfs boosheid. ‘Waarom lukt het me nu niet?’, vraag je jezelf misschien af.

Wat ik hier schrijf, klinkt waarschijnlijk herkenbaar, en je denkt misschien: “Was het maar zo makkelijk.” Maar dat is precies waar het domino-effect om de hoek komt kijken. Het begint met één kleine, bewuste verandering—een verandering die misschien onbeduidend lijkt, maar die de kracht heeft om een kettingreactie van positieve veranderingen in gang te zetten. Die ene keuze om bijvoorbeeld je reactie net iets anders te benaderen, kan de start zijn van een heel nieuw patroon in je leven.

In dit blog wil ik je inspireren om die eerste kleine stap te zetten. Het hoeft niet perfect te zijn, en je hoeft niet alles in één keer te veranderen. Maar door klein te beginnen, geef je jezelf de kans om op een constructieve manier uit die negatieve spiraal te komen. Want net zoals één omvallende dominosteen uiteindelijk een hele rij in beweging kan brengen, kan één kleine verandering in jouw gedrag leiden tot meer rust, meer geduld, en uiteindelijk meer geluk, zowel voor jou als voor je kind.

Begin vandaag met die ene kleine verandering? Het hoeft niet groot te zijn, maar het kan wel het begin zijn van iets heel moois.

Als je behoefte hebt aan ondersteuning of een plek om je ervaringen met gelijkgestemden te delen, hou dan deze site in de gaten. Binnenkort volgt er weer een Zoom-meeting waarvoor je je kan aanmelden.

In november 2024 verschijnt er een gratis e-book over: “Hoe hou je het leven leuk als ouder van een autistisch Kind”

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.